Välkomsttal – hålla tal som välkomnar gästerna

Välkomsttal

Välkomsttal hålls för att välkomna gästerna till måltiden. Ett bra välkomsttal är kort, vänligt och innehåller en skål. Välkomsttalets slut signalerar bjudningens verkliga början.

Värd eller värdinna håller välkomsttalet

Den som bjuder in till festen är den som ska hålla välkomsttalet. Är ni ett par är det vanligast att mannen (värden) håller välkomsttalet. I dag finns det dock inget formellt hinder för att kvinnan (värdinnan) välkomsttalar.

Om den som bjuder in till festen inte kan fullfölja sina värdplikter kan en ställföreträdande värd användas. Exempel på detta är ett egenorganiserat bröllop eller födelsedagskalas.

Talet hålls när gästerna satt sig till bords

Ett formellt välkomsttal ska hållas när alla gäster satt sig runt matbordet och fått mat på tallrikarna och vin i glasen (gästerna ska inte börja med maten eller vinet innan talet).

När du som välkomsttalare ser att alla gäster serverats mat och dryck ska du påkalla uppmärksamhet. Detta kan du göra genom att slå i glaset eller slå ihop händerna.

När du fått gästernas uppmärksamhet söker du ögonkontakt med alla runt bordet genom en lätt svepande blick. Det ska ha varit helt knäpptyst i några sekunder innan du börjar tala.

Kort välkomnande tal med skål på slutet

Ett välkomsttal bör vara kort. 1 minut är i de flesta fall för långt; tänk på att maten ligger på tallrikarna och gästerna vill börja äta! 20 sekunder räcker gott och väl för ett välkomsttal.

Grundstolpar för innehållet i ett välkomsttal som du kan bygga vidare på:

  • Trevligt för din partner och dig att se era gäster (kom ihåg att alltid säga din värdpartners namn före ditt eget).
  • Gästerna förgyller middagen med sin närvaro.
  • Gästerna är mycket välkomna.
  • Avsluta med: Skål!

I ditt välkomsttal kan du till exempel citera en dikt eller berättar en kort historia. Om en historia/anekdot berättas bör den vara humoristiskt, dock inte på bekostnad av någon annan än dig själv. Riskera inte att göra bort någon annan vid bordet.

Du bör också undvika att tala om vad det bjuds på för mat. Tråkigheter, som hur illa såsen skurit sig eller hur dyr och besvärlig festen var att ordna, ska inte heller tas upp i välkomsttalet.

Om middagen hålls av någon särskild anledning (exempelvis något jubileum) är det lämpligt att nämna det i välkomsttalet.

Sitta eller stå som välkomsttalare?

Om du som välkomsttalare ska sitta eller stå beror på antalet gäster. Är det under 12 gäster bör du sitta och över det bör du stå bakom din inskjutna stol. Stå gör man bara för att höras bättre.

Skålen efter talet

Skålen efter välkomsttalet går till på följande sätt:

  1. Du som välkomsttalare lyfter ditt glas.
  2. Sök ögonkontakt med alla runt bordet i en svepande blick.
  3. Se personerna du har direkt till höger och vänster om dig i ögonen (sist den som du har till bordet).
  4. Drick en klunk (ställ inte ner glaset).
  5. Sök återigen ögonkontakt med alla runt bordet i en svepande blick.
  6. Ställ ner glaset.

Traditionellt skålar man i vin. Det går bra med alla sorter, även alkoholfria. Förutom vin accepteras även öl vid skålande. Däremot skålar man inte i vatten eller kaffe.

Gratis här på Talet.se

”Det är med stor glädje som […] och jag tar emot er här ikväll.”

Taltips.se – välj bland över 2 000 tal

”Ja, nu är det dags för mat och dryck. Jag vill än en gång hälsa er varmt välkomna hit ikväll. NN och jag ser fram emot en trevlig kväll tillsammans med er alla.”

”Här är vi varken vapendragare eller har några onda avsikter. Vi sitter/står här bredvid varandra som varandras likar. […] Jag hoppas och tror, att vi har en riktigt härlig kväll framför oss.”

”Mat och dryck i all ära, men tänk er att avnjuta de exklusivaste rätter med tillhörande viner ensam, kanske i sällskap av en TV med all dess kärlek för envägskommunikation.”

Sponsrad länk, Taltips.se:

Fler färdigskrivna …


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används