TV – tala i television och få fram ditt budskap

Tala i TV

Att tala i TV skiljer sig från att tala inför levande publik. Du bör inte använda manus och huvudbudskapet är extremt viktigt. Visa självförtroende och följ TV-personalens råd.

Stor skillnad mellan TV och levande publik

TV-publikens uppfattning av talaren skiljer sig dramatiskt från de som ser och hör talaren på riktigt. Att tala i TV går nämligen att jämföra med att tala i någons vardagsrum.

I vardagsrummet tillåts inga stora gester, inget skrik och inga översittare.

Det finns flera exempel på denna tydliga skillnad. I den amerikanska valdebatten 1960 mellan Richard Nixon och John F. Kennedy visade mätningarna att Nixon vunnit enligt studiopubliken och radiolyssnarna.

TV-tittarna ansåg dock att Kennedy vunnit. Nixon såg nämligen bedrövlig ut i TV. Han var dåligt klädd, hade nyss opererats för en knäskada och vägrade ha smink.

Inget manus i TV

Att tala med manus är svårare i TV än i verkligheten på grund av närheten till tittarna.

Är det ett torgmöte som filmas på avstånd är det inga större problem, men sitter du ensam i bild i en TV-studio med kameran inzoomad på dig är manus inte lämpligt. Till och med stödord får framträdandet att se onaturligt ut.

Annat är det med en osynlig teleprompter som programledarna har. Då går det att läsa från ett manus utan att distrahera tittarna. Riktigt naturligt blir det dock inte ens med en teleprompter.

Huvudbudskap och one-liners

TV komprimerar ofta information. Nyhetsprogrammen reducerar ofta ett tal på en kvart till ett klipp på 10 sekunder.

Att vara tydlig med ditt budskap och skapa fyndiga och gångbara meningar som har stor chans att väljas ut för de 10 sekundrarna är viktigt.

Självförtroende och tydlighet i början

Eftersom TV-publiken blixtsnabbt kan byta kanal går det inte att vara långsam och lite osäker i början, som i fallet med vanligt tal inför levande publik. Du måste istället snabbt fånga TV-tittarnas intresse.

Smink på TV

Smink är en självklarhet för personer som är vana att jobba med TV. Vill studiopersonalen lägga på lite smink ska du inte tacka nej som Nixon gjorde.

Alla skavanker förstärks nämligen i TV och TV-smink på män är endast till för att jämna ut ansiktet. Ingen tittare märker sminket.

Professionell träning innan TV-framträdande

Ska du återkommande vara med i TV är det lämpligt med någon form av medieträning eller utbildning i retorik eller presentationsteknik.


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används