Föreläsare – boka professionell talare

Föreläsare och talare

Boka en professionell föreläsare eller talare är populärt vid större evenemang. Du som ansvarig måste dock hjälpa föreläsaren genom att ge information om vilka förväntningar som finns.

Många talare att välja mellan

Det finns tusentals föreläsare i Sverige. En del har som yrke att åka runt och ge föreläsningar. Andra är mycket kända företagsledare och TV-personligheter som har talandet som en bisyssla.

Välj talare som passar situationen

Välj en föreläsare som har just ditt ämne som specialitet. Det är bättre att välja en halvkänd föreläsare som kan ämnet än en superkändis som inte har någon koll (de flesta ställer inte ens upp om de inte är insatta i ämnet).

Anlita en talarförmedlare

Att själv börja navigera bland de tusentals olika talare som finns är inte att rekommendera. Det bästa är att du kontaktar ett företag som jobbar med att förmedla talare. Dessa är i regel mycket skickliga på att välja ut den perfekta talaren enligt dina kriterier.

Boka talare eller föreläsare i god tid

Du bör boka en talare flera månader i förväg. Ju mer känd talaren är, desto tidigare ska du boka. Tänk också på att det tar tid att skriva ett tal och förbereda en föreläsning. Måste talet skräddarsys från grunden är det extra viktigt att vara ute i god tid.

Ge talaren mycket material

Ska talet vara helt unikt måste talaren ha mycket information. Ställer talaren många frågor är det ett gott tecken, eftersom han eller hon då visar ett genuint intresse för föreläsningen.

Tala om allt som talaren kan behöva veta, exempelvis:

Det är viktigt att talaren vet så mycket som möjligt. Annars kan det bli katastrof. Tänk om talaren drar ett skämt om flygsäkerhet och VD:s fru nyligen omkommit i en flygolycka?

Pris och kostnad för att hyra känd talare

Det finns talare som inte tar ut något arvode alls för att hålla en föreläsning, till exempel välgörenhetsorganisationer som vill informera om sin verksamhet.

Gratis föreläsare är dock ovanliga. Priserna börjar på cirka 10 000 kr och kan stiga till långt över 100 000 kr.

Referenser och lyssna live på annan föreläsning

Seriösa och framgångsrika talare har många bra referenser. Kolla med några av dem hur de upplevde talaren.

Bäst är förstås att själv se talaren. Eftersom du bör boka en talare flera månader i förväg är chansen stor att han eller hon håller flera tal innan. Har du möjlighet att se dessa, så gör det!

Observera att en videoinspelning av talet inte är samma sak. Det är stor skillnad mellan det som sker i verkligheten och vad som syns på TV-skärmen.


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används