Tacktal – hålla tal som tack för måltid

Tacktal

Tacktal hålls för att tacka och hylla värdparet för en trevlig och god måltid. Ett tacktal ska vara kort och inte innehålla någon recension av maten. Du som tacktalare talar för alla runt bordet och efter talet utbringas en skål.

Värdinnans bordspartner tacktalar normalt

Enligt tradition är det värdinnans bordspartner (mannen som sitter till vänster om den kvinnliga inbjudaren) som håller tacktalet.

Platsen till vänster om värdinnan är den finaste platsen på en bjudning och har du fått äran att sitta där förväntas du hålla tacktal.

Är det en herr- eller dammiddag är det personen som sitter till höger om värdpersonen som tacktalar. Andra kombinationer är möjliga, men då är det viktigt att alla har klart för sig vad som gäller så att inga missförstånd uppstår.

Tacktalet hålls mot slutet av måltiden

Grundregeln är att tacktalet hålls mot slutet av måltiden. När i stort sett alla gäster har ätit upp efterrätten är en bra tid för tacktalet. Som tacktalare kan du fråga värdpersonen innan måltiden när det passar sig för tacktalet.

Om gästerna själva fått betala en kuvertavgift ska ett tacktal ändå hållas. Då är det mödan att organisera kalaset som tackas för.

För att få tystnad innan tacktalet kan du slå ihop händerna i en klapp eller knacka med kniven i bordet.

Sitta eller stå som tacktalare?

Om du som tacktalare ska sitta eller stå beror på antalet gäster. Är det under 12 gäster bör du sitta och är det över 12 bör du stå bakom din inskjutna stol. Stå gör man för att höras bättre, inte för att det är artigt.

Vad ett tacktal bör innehålla

Ett tacktal kan vara mycket kort – så kort som 10 sekunder är helt korrekt. Det enda som i grunden ska göras är att säga tack för maten.

Exempel på hur ett kort tacktal kan byggas upp:

  • Tacka för den fantastiska maten.
  • Nämn att du talar för alla gäster.
  • Utbringa en skål för värdinnan.

Tänk på att du som tacktalare inte ska recensera maten i ditt tal, bara tacka för den och säga något vänligt om den.

Om maten inte skulle vara lyckad kan du istället välja att ta upp den trevliga gemenskapen och hur gästvänliga värdparet har varit. Ett citat eller en mycket kort anekdot går även bra.

Att undvika i tacktal

Ett tacktal ska inte innehålla ordet faktiskt, eftersom det betyder att du är förvånad över att maten var god. Du bör inte heller överdriva i din beskrivning av hur god maten var. Denna delikata, fantastiskt underbara och läckra måltid låter inte bra.

Skålen efter tacktalet

Skålen efter tacktalet går till på följande sätt:

  1. Du som tacktalare lyfter ditt glas.
  2. Sök ögonkontakt med alla runt bordet i en svepande blick.
  3. Se personerna du har direkt till höger och vänster om dig i ögonen (sist den som du har till bordet).
  4. Drick en klunk (ställ inte ner glaset).
  5. Sök återigen ögonkontakt med alla runt bordet i en svepande blick.
  6. Ställ ner glaset.

Gratis här på Talet.se

”Jag vill å alla gästers vägnar tacka för denna underbara måltid.”

Taltips.se – välj bland över 2 000 tal

”Jag har suttit här vid bordet och försökt dra mig till minnes hur det var att vara liten och gå på kalas. Efter en god stunds eftertanke har jag kommit fram till att […]”

”Det första skälet är naturligtvis den goda maten. Många är vi som uppskattar mat och idag har enbart bjudits det allra bästa. […] Det femte skälet är […]”

”Det finns många som hävdar att man måste ha ”mål i livet”. Själv har jag minst tre om dagen. […] Jag kan med säkerhet säga att ett gott mål förlänger livet.”

Sponsrad länk, Taltips.se:

Fler färdigskrivna …


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används