Presentationsteknik – tips, råd och knep

Presentationsteknik

Presentationsteknik utgår ifrån samma regler som den klassiska retoriken. Bygger du upp din presentation på samma sätt som ett tal står du på en säker grund.

Förberedelser inför presentationen

Nyckeln till en bra presentationsteknik är goda förberedelser. Du ska givetvis kunna mycket om ämnet du ska presentera, men det är även viktigt att ta reda på saker om publiken och lokalen där presentationen ska hållas.

Undvik manus

Presentationsteknik sammankopplas ofta med föredragsliknande situationer snarare än politiska tal som inte tillåter några snedsteg.

Att hålla presentationen utan manus är därför lämpligast för de flesta presentationer. Med enkla stödord uppnås oftast det bästa resultatet.

Uppbyggnad av presentationen (klassisk retorik)

Inledningen av presentationen är till för att vinna publikens välvilja. Inledningen behöver inte alls vara spektakulär, utan spara det bästa till slutet.

När din presentationsteknik har värmt upp publiken börjar du med din redogörelse för all fakta. Ta det gärna i kronologisk ordning i form av en berättelse.

När all fakta har presenterats kan du börja med dina argument och bevis. Bäst blir det om du driver en tydlig tes. Det finns också flera knep att ta till, exempelvis jämförelser och liknelser.

Publiken har nu hört allt från ditt perspektiv. Enligt den klassiska retoriken ska du i detta skede presentera tänkbara motargument och sedan avskriva dessa.

Avslutningen är presentationsteknikens viktigaste del. Det är bra om du som presentatör låter extra passionerad i slutet. Nyckeln är att uppmana publiken att göra det du vill (till exempel att bli kunder i ditt företag).

Kroppsspråk för god presentationsteknik

Kroppsspråk är en viktig del av en lyckad presentationsteknik. Det bästa rådet är att du är dig själv och inte medvetet försöker ändra ditt naturliga kroppsspråk.

Saker som bör undvikas är dock att ta dig själv i ansiktet samt att ha händerna i fickorna när du presenterar.

Presentationshjälpmedel

Under presentationer är hjälpmedel vanliga. Se till så att alla tekniska hjälpmedel (som PowerPoint) fungerar. Var också försiktig med att distrahera publiken genom att skicka runt föremål.


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används