Nervös? – bota nervositet för att tala inför grupp

Nervositet, nervös inför tal

Nervositet drabbar nästan alla. Att vara lite nervös inför tal är bra. Goda förberedelser gör att nervositeten minskar. Tänk också på att det sällan går så illa som du tror ifall du skulle göra bort dig under presentationen.

Naturligt och bra att vara lite nervös

Nervositet eller rampfeber är helt naturligt. Nästan alla är mer eller mindre nervösa när de ska hålla tal inför en grupp av okända människor. Till och med de skickligaste talarna!

Att vara nervös är till viss del önskvärt, eftersom det är vetenskapligt bevisat att människor presterar bäst när de är måttligt nervösa och spända.

Lättare med större publik

En stor publik uppför sig på ett mer talarvänligt sätt. Är det tusentals personer som lyssnar på dig kommer de nästan garanterat att applådera när de ska samtidigt som ingen kommer att ställa sig upp och kritisera dig.

Tips, råd och knep för att bli mindre nervös

  • Öva mycket på ditt tal innan. Bli vän med ditt manus eller dina stoplar/stödord, prata högt och öva inför vänner och familj.
  • Gör noggranna förberedelser, som att ta reda på saker om dina åhörare samt att kolla in lokalen.
  • Använd PowerPoint, OH eller liknande hjälpmedel. Detta gör att åhörarna inte tittar på just dig lika mycket.
  • Om flera ska hålla tal innan och efter (exempelvis skolredovisning) kan du tänka att alla är lika nervösa som dig; vissa är till och med mer nervösa än dig!
  • Studera och hämta styrka från kända talare som du beundrar.
  • Tänk inte på publiken.
  • Titta precis över huvudena på de som sitter längst bak, så ser det ut som att du har ögonkontakt, fast du inte har det.

För dig som är jättenervös

Som talare är du säkerligen mest nervös för att du ska göra bort dig. Men vad innebär att ”göra bort sig”?

Fundera på vad det värsta som kan hända är. Kanske att du tappar bort dig och blir stående tyst? Fundera sedan på vad som egentligen är farligt med det. Publiken kanske tänker: Ah, en kort paus för att vi ska samla våra tankar. Att verka nervös i början och tappa saker är faktiskt ett retoriskt knep.

När den pinsamma situationen vändes

När statsminister Fredrik Reinfeldt skulle avge regeringsförklaringen 2008 skedde ett missförstånd. Reinfeldt gick upp i talarstolen, trots att det skulle vara musik först. Detta gjorde att han fick stå i talarstolen och vänta flera minuter på att musiken skulle ta slut.

Hemsk tanke, eller hur? Att ha gjort ett misstag och få stå och bli uttittad av kungen, drottningen, riksdagsledamöterna och TV-publiken i flera minuter!

Vad hände sedan då? Jo, när musiken tystnat sade Reinfeldt: ”Det gäller att man är på plats om man vill få något gjort”. Alla började då le och flera positiva skratt hördes. Kommentaren låter inte så rolig i skrift, men i verkligheten är det alltid annorlunda.

Reinfeldt hade alltså med sitt misstag brutit isen i detta högst formella sammanhang och kunde börja sitt tal när publiken hade ett vänligt leende på läpparna.


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används