Motargument – att besegra motståndarens argument i debatt

Motargument i tal

Motargument bör nästan alltid beröras i ditt tal. Syna faktafel och ta lätt på huvudpoänger. Det är viktigt att inte låta gnällig. Finns inga uttalade motargument kan du uppfinna några.

Första tillfället att bemöta motståndaren

Syftet med inledning och berättelsen är att mjuka upp lyssnarna. I argumentationsdelen presenterar du dina åsikter. Det är först nu som du på allvar ska börja bemöta och attackera motståndarens argument.

Motargument finns alltid

Motargument och andra perspektiv finns alltid. Om alla tyckte exakt som dig skulle du ju inte behöva tala.

Det är inte bara i debatter och rättegångar som motargument kan användas. I ett hyllningstal går det att lite humoristiskt säga detta till en mästare i någon sport: Gymnastikläraren som inte tyckte att du platsade i skollaget får nu äta upp sina ord. Han sa ju bland annat … men ack så fel han hade!

Syna detaljer

Ifall motståndaren gjort en blunder (kommit med felaktig fakta eller ett ologiskt argument) bör detta misstag tas upp först, eftersom detta gör att publiken börjar tvivla på de andra argumentens sanningshalt.

Undvik att detta används mot dig genom att ha solid fakta i berättelsen.

När motståndaren har en poäng

När motståndaren verkligen har en poäng som är svår att krossa kan du bemöta den humoristiskt och på så sätt försöka minska betydelsen av den. Det är också effektivt att bryta ner poängen i mindre detaljer och syna dessa var för sig.

Är motståndarens poäng kontroversiell kan du ta till hårda ord, till exempel utbrista: Det där är bara skitsnack!

Använd dock inte för grova ord, eftersom effekten förstärks kraftigt i åhörarnas hjärnor. Knepet ska bara användas om du har ett litet psykologiskt övertag på motståndaren. Är du i underläge eller stort överläge går det inte hem hos publiken.

Gnäll inte och skyll inte ifrån dig

Du ska alltid undvika att låta gnällig och skylla ifrån dig.

Mona Sahlin gjorde ett retoriskt misstag när hon i samband med kontokortsskandalen 1995 gnällde på media och skyllde på kontokortsföretagen. Det slutade med att Sahlin fick lämna sitt uppdrag som statsråd.

Till skillnad från Mona Sahlin kunde Gudrun Schyman fortsätta med sina uppdrag trots avslöjande om hennes alkoholism. Schyman skyllde nämligen inte ifrån sig och gnällde inte. Hon tog på sig hela skulden utan en sekunds tvekan och lovade att genomgå behandling.

Måste du gnälla över något är det bara i den här delen av talet det passar.

Uppfinn orimliga motargument

Är du först ut eller är det inte ens en debatt? Då är det ett utmärkt tillfälle att uppfinna mer eller mindre intelligensbefriade motargument, till exempel: Vissa kommer säkert påstå att den nya motorvägen och tågförbindelsen leder till att fler ser möjligheten att flytta. Detta är befängt, eftersom all forskning tyder på …


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används