Kroppsspråk – tala med bra kroppsspråk

Kroppsspråk

Kroppsspråk är viktigt för talare. Naturlighet är nyckelordet. Hellre för mycket kroppsspråk än total stelhet.

Ta dig inte i ansiktet och ha inte händerna i fickorna

Den som tar sig i ansiktet under tal framstår i publikens undermedvetna som en lögnare; en som har något att dölja.

Händerna i fickorna är någonting som också alltid bör undvikas, eftersom det är ett tecken på nervositet.

Fejka ingenting

Människan är mycket bra på att tolka kroppsspråk. Nästan alla kan skilja ett tillgjort leende från ett äkta leende. Hatar du att tala blir inget bättre av att du står vid podiet med ett fejkat leende på läpparna.

Större publik = tydligare kroppsspråk

Talar du inför en publik på tusentals personer räcker det inte att lyfta händerna några få centimeter; det måste till tydliga gester för att alla ska se dig tydligt.

Skulle TV vara närvarande och filma hamnar du i en knivig situation, eftersom dina stora gester kommer att se löjliga ut i närbild.

Ofta för lite kroppsspråk

I Sverige används kroppsspråk generellt alldeles för lite. Det enklaste du kan göra är att gestikulera med händerna. Studera till exempel Barack Obama, som är en flitig användare av händerna i sina tal.

Låt spontaniteten styra; tillgjorda rörelser ser ofta löjliga ut. Utbildningar i presentationsteknik som förespråkar tillgjort kroppsspråk är i de flesta fall inte att rekommendera.

Klädsel

Klä dig gärna bättre än övriga talare/debattörer, men inte sämre. Din trovärdighet påverkas negativt om du är den ende i T-shirt och jeans när de andra bär kostym.


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används