Konfirmationstal – hålla tal vid konfirmationen

Konfirmationstal

Konfirmationstal ska önska konfirmanden välgång i framtiden på ett seriöst sätt. Beroende på konfirmationens upplägg ser talartraditionen olika ut.

Vilka som håller konfirmationstal

Föräldrarna till konfirmanden, prästen och någon äldre i familjen brukar i regel hålla ett konfirmationstal.

I vissa fall kan konfirmanden själv också säga några ord som tack för uppvaktningen.

När konfirmationstalen ska hållas

Under själva ceremonin i kyrkan talar bara prästen. Därefter ser det lite olika ut.

Är den efterföljande mottagningen gemensam för alla som konfirmerats under dagen ska ingen annan än prästen tala – trots att familjemedlemmarna är närvarande.

Om samlingen sker privat i hemmet är det lämpligt med konfirmationstal från övriga personer.

Konfirmationstalets innehåll

Det är lämpligt att föräldrarna (värdpersonerna) håller någon form av välkomsttal, med särskilt fokus på konfirmanden. Vanligt vin är lämpligt att skåla med.

Konfirmanden och hans eller hennes ljusa framtid är det centrala i konfirmationstalet. Talet ska ha en positiv klang och inte ta upp livets svåra bördor. Levnadsråd kan tas med, men talet ska i huvudsak fokusera på konfirmanden och inte talarens personliga erfarenheter.

Konfirmationen handlar om att bekräfta den kristna tron och komma in i vuxenlivet. Talet bör därför inte innehålla skämt, utan ha en ganska allvarlig prägel.

Vill konfirmanden själv tala sker detta sist, som ett tack för gästernas närvaro.

Gratis här på Talet.se

”Precis som studenten, körkortet och första lägenheten är konfirmationen en viktig milstolpe i livets resa.”

Taltips.se – välj bland över 2 000 tal

”Det är knappt 14 år sedan jag stod med dig på armen i kyrkan. Då hade jag en omtumlande tid bakom mig. Vi hade precis börjat lära känna varandra på riktigt.”

”I ett avseende innebär konfirmationen fortfarande att du blir erkänd som vuxen individ på ett sätt som du inte blivit tidigare. Det är nämligen så att du i konfirmationen för första […]”

”Ja, det är naturligtvis först idag som du har bekräftat ditt dop i kyrkan inför familj och vänner och det är idag du får motta gratulationer, gåvor och uppskattning, men […]”

Sponsrad länk, Taltips.se:

Fler färdigskrivna …


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används