Förberedelser – hur du förbereder ditt tal

Förbered tal

Att förbereda sig inför ett tal eller en presentation är mycket viktigt. Börja med att ta reda på så mycket som möjligt om din publik och anpassa sedan ditt tal efter det du får reda på.

Börja förberedelserna i tid

Att börja förberedelserna i god tid innan talet eller presentationen ska hållas är avgörande för hur resultatet blir. Se alltid till att ha några dagar på dig att öva och finjustera ditt manus eller dina stödord.

Ta reda på så mycket som möjligt

Naturligtvis bör du kunna ditt ämne som talare. Utöver det är det viktigt att du känner till så mycket som möjligt om din publik. Ta reda på vilka och hur många de är, hur insatta de är i ämnet och så vidare. Anpassa sedan talet efter det du får reda på.

  • Kunniga åhörare = högre nivå och mindre förklaringar.
  • Få åhörare (under 15) = mer interaktion med dem.
  • Många åhörare (över 30) = mindre interaktion under talet.
  • Långt föredrag = planera in raster och bensträckare.

Att känna till lokalen du ska hålla tal i är också viktigt. Har du aldrig varit i lokalen förut kan det vara värt att besöka den, särskilt om du är nervös inför att tala.

Var förberedd om något går snett

Ibland händer saker som du inte planerat. Föregående talare kanske drog över tiden, vilket gör att du måste korta ner ditt tal. Eller kanske krånglar datorn med bildspelet?

Försök att tänka ut lösningar, till exempel vilka avsnitt du kan hoppa över/lägga till om tiden till ditt förfogande är för kort/lång. Ta med overheadbilder av ditt bildspel och även en whiteboardpenna ifall datorn skulle krångla.


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används