Födelsedagstal – hålla tal på födelsedag

Födelsedagstal

Födelsedagstal hålls för att hylla personen som fyller år. Talet kan bestå av en kort resumé av födelsedagsbarnets liv hittills.

Traditionellt är det åldrarna 18, 50, 75, 90 och 100 år som firas med ett lite större födelsedagskalas. 50-årsdagen anses vara den allra största.

De närmaste och äldsta talar först

Det första talet är normalt ett välkomsttal som hålls av värden/värdinnan, som i många fall också är den som fyller år.

Efter välkomsttalet är det traditionellt de äldsta personerna och den närmaste familjen som talar. Detta bör dock inte följas helt strikt genom hela festen – att blanda olika typer av tal är att rekommendera för att inte tråka ut lyssnarna.

Födelsedagstalets innehåll

Hela tillställningen präglas av att en person uppnått en viss ålder. Det är därför passande att ett födelsedagstal består av en mycket kort summering av åren som gått. Gemensamma, trevliga minnen kan tas upp så länge det är lättsamt och inte allt för detaljerat.

En sång, ett citat eller en liknelse med något (exempelvis en flod) är också lämpliga byggstenar i ett födelsedagstal.

Hur födelsedagstalet än byggs upp är det viktigt att det innehåller beröm av den som fyller år. Skämt går bra, men ta inte upp födelsedagsbarnets misstag. Ett födelsedagstal avslutas med: Grattis!

Håll talet när många lyssnar

Födelsedagstal behöver inte bara hållas under en middag, som i fallet med bröllopstal. Det som är viktigt att tänka på är att många personer finns i publiken, detta eftersom de flesta födelsedagsbarn vill att så många som möjligt ska höra hur fantastiska de är!

Hålls födelsedagstalet i samband med presentöverlämning ska gåvan räckas över direkt efter talet.

Födelsedagstalaren bör stå någon meter ifrån den som fyller år och titta honom eller henne i ögonen när talet hålls. Det är direkt till jubilaren som födelsedagstalet hålls, inte över personens huvud.

Har tillställningen en toastmaster ska du tala med denne innan du håller något tal.

Gratis här på Talet.se

”För ett tag sen läste jag en liten historia som fick mig att tänka på dig. […] Hos dig […] ser jag samma godhjärtade vänlighet.”

”För ett tag sen såg jag en gammal dalmålning som hade formen av en pyramid. Högst upp på pyramiden stod en person som var 50 år gammal.”

”Livet kan liknas vid en flod […] Från den varma och soliga sjön […] rann du iväg mot […] Du samlade erfarenheter och snart var du […]”

Taltips.se – välj bland över 2 000 tal

”För en tid sedan såg jag ett tv-program som heter Antikdeckarna; ni känner säkert igen det. Det går ut på att man bjuder in en expert på antikviteter till sitt hem.”

”Nu menar jag inte att vi ska lägga dig på lagring i källaren och snurra dig något varv lite då och då. Ett gott vin ska man dricka och njuta av!”

”Det finns 50 olika skäl till att fira dig. De tio första skälen är dina tio första levnadsår. […] De sista tio skälen är dina senaste upplevda år i ditt liv. Nu börjar livet lugna ned sig […]”

Sponsrad länk, Taltips.se:

Fler färdigskrivna …


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används