”Om åldrandet” – färdigskrivet födelsedagstal

Födelsedagstal färdigskrivet

Ett födelsedagstal som fokuserar på åldrandet. Grunden är olika teorier om i vilken ålder man är som lyckligast. (Notera dock att du inte delar med dig av livserfarenhet, utan du återberättar i stället teorier.)

Talet uppfattas med största sannolikhet som intressant; innehållet är perfekt underlag för lättsam diskussion efteråt.

Talet är skrivet på publikvänligt talspråk (t.ex. dom i stället för de/dem). Detta gör att ditt framförande kommer att kännas äkta.

Talet är cirka 361 ord långt och tar drygt 2 minuter 45 sekunder att framföra.

Gratis färdigskrivet födelsedagstal

[NAMN], vi har samlats här för att du fyller år. Traditionen säger ju att talen då ska handla om dig. Men, så tänkte jag, alla vet ju redan hur fantastisk du är, det går liksom inte att missa. Dessutom: om jag nu skulle börja lista dina positiva egenskaper, finns risken att jag skulle bli tårögd!

Därför tänker jag nu tala om vad det innebär att fylla år, närmare bestämt åldrandet.

- - -

För ett tag sen såg jag en gammal dalmålning som hade formen av en pyramid. Högst upp på pyramiden stod en person som var 50 år gammal. Målningen antydde alltså att 50-åringar befinner sig på livets absoluta topp.

Det går väl att acceptera som en sanning, men eftersom jag vet att du, [NAMN], har huvudet på skaft, bestämde jag mig ändå för att göra lite noggrannare efterforskningar.

Och det jag fann var chockerande!

Vetenskapen säger nämligen att det faktiskt är precis tvärtom.

Låg mig förklara.

Forskningen visar att tonåringar och unga vuxna har en hög nivå av lycka, tack vare entusiasm inför framtiden samtidigt som dom inte har hunnit samla på sig så mycket tråkigt ansvar.

Vid 35 händer dock något. Lyckokurvan pekar nedåt och fortsätter så tills man är 50. Det här säger forskarna beror på att man då är fast i ett slags mellanläge. Ungdomens frihet är borta. Det är också lite sent att helt byta karriär, samtidigt som det är för tidigt att tänka på pension. Lägg också till att man ska köra barnen till och från alla aktiviteter.

När 50-sträcket väl är passerat ser det dock ljusare ut igen. Barnen är stora och man börjar få stor erfarenhet av livet.

I 60–70-årsåldern ökar lyckan ännu mer. Man har hittat sin plats och påverkas inte på samma sätt av andras åsikter. Förmågan att prioritera det viktiga ökar också. Dom leker med barnbarnen i stället för att gå runt och vara trevliga på mer eller mindre meningslösa företagsevenemang.

- - -

Nu måste vi dock få någon klarhet i det här.

Som den medlare jag är, föreslår jag följande:

Ungdomar och äldre får lita på forskarna – och alla i medelåldern får sätta sin tilltro till den gamla dalmålningen!


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används