Examenstal – hålla tal på examen

Examenstal

Examenstal ska innehålla lyckönskningar och beröm. Examenstalet bör hållas när det är förhållandevis lugnt, så att huvudpersonen verkligen lyssnar.

Högskoleexamen, kandidatexamen, magisterexamen, masterexamen, licentiatexamen och doktorsexamen är exempel på examina vid ett universitet eller en högskola.

Oavsett vilken nivå examen är på bör råden nedan passa in på examenstalet.

Många kan hålla examenstal

Föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, studiekamrater, vänner och lärare kan alla hålla examenstal.

Alla som sett studenten kämpa under studieåren är alltså lämpliga som examenstalare.

Examenstalet bör hållas under en måltid

Under en större mottagning är det svårt att finna tillfälle för ett examenstal. Kramar och några få lyckönskande ord passar bäst då.

Det är först om det förekommer en måltid som ett lite längre examenstal passar in.

Om många vill hålla examenstal under bjudningen kan en toastmaster vara lämpligt att överväga.

Kort tal med glädje som huvudtema

Kort och positivt är nyckelorden för ett examenstal. Talaren ska önska den nyexaminerade välgång och lycka i framtiden. Om studieresultaten varit extra bra kan detta uppmärksammas i talet.

Har studieresultaten varit mindre bra kan talaren fokusera på något annat i stället. Inget negativt eller stötande ska finnas med i examenstalet, trots att det kanske är tänkt som ett skämt.

Examenstalet avslutas i regel med en skål för den som examinerats.

Gratis här på Talet.se

”Ibland har du säkert undrat om du gör rätt, kanske frestats att hoppa av, efter någon kommentar om att du borde börja jobba heltid på ett vanligt jobb som vanligt folk gör.”

Taltips.se – välj bland över 2 000 tal

”Vår metod när dessa ord växte fram var att inte redogöra för tusen olika saker från din barndom och uppväxt. […] Ett axiom blev, istället, att tiotusen ord inte […] ”

”[…] stum av beundran inför din bedrift – vilket naturligtvis inte är bra när jag nu ska säga några ord till dig! […] men passa alltså på att njuta av post-disputationens sötma – det är du värd!”

”Som förälder har nog de flesta ofta ganska höga förväntningar, eller kanske rättare sagt förhoppningar, på sina barn. Visst har man överlåtit en god samling […]”

Sponsrad länk, Taltips.se:

Fler färdigskrivna …


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används