Debatt – debattera med bra argument

Debatt

En debatt inleds ofta med ett öppningsanförande. Följ gärna den klassiska retorikens regler. Du ska vara debattens kloka försonare och inte kasta pajer. Det finns dock flera knep att ta till för att stärka dina argument.

Inledning av debatten med öppningsanförande

Många debatter inleds med att alla debattörer får hålla ett öppningsanförande. Detta kan med fördel byggas upp enligt den klassiska retorikens regler. Börja med att mjuka upp publiken och vinn deras välvilja.

När debattpubliken är uppvärmd kan du redogöra för all fakta i kronologisk ordning. Därefter går du över på dina argument och bevis. Driv en tydlig tes.

Efter presentationen av dina egna argument i debatten ska du presentera tänkbara motargument och sedan avskriva dessa.

Avslutningen av ditt inledningsanförande i debatten är viktigt. Det är bra om du som debattör låter extra passionerad i slutet. Hamra in ditt budskap i åhörarnas huvuden.

Försona hellre än att splittra

Är du företrädare för ett bilföretag som vill etablera en ny fabrik och debatterar med en person från miljörörelsen kan du till exempel säga: Nya bilar är miljövänligare än gamla bilar, så om alla gamla bilar i Sverige byts ut mot nya kan vi minska koldioxidutsläppen med X ton per år.

Håll även med din motståndare om saker som knappast går att förneka, till exempel: Du har rätt i att bilar inte är bra för miljön. Däremot blir bilarna miljövänligare för varje år som går. Att neka bygglov för vår anläggning skulle bromsa utvecklingen av bränslesnåla fordon.

Din motståndare i debatten får svårt att argumentera för att nya bilar är mer miljöskadliga och personen kan inte heller anklaga dig för att du inte bry dig om miljön. Motdebattören kanske då måste ta till personangrepp, vilket bara stärker ditt anseende hos publiken.

Var inte debattens gnällspik

I en debatt ska du vara den som är lugn, säker och håller sig till sakfrågan. Börjar du låta gnällig, skylla på andra och ta till personangrepp förlorar du din trovärdighet som debattör. Publiken får då intrycket av att dina argument är så dåliga att du måste ta till sandlådemetoder för att ha en chans att vinna debatten.

Liknelser i debatt

Liknelser är mycket effektiva i debatter. Ett klassiskt exempel på en liknelse är Olof Palmes tal om den borgerliga regeringens politik:

”De har inte bara ätit upp vad som fanns på bordet. De har tömt skafferiet, ätit sig igenom visthusboden, låtit åkrarna stå i träda och tuggat sig igenom andra länders bankmatsalar på kreditkort utställda på de svenska skattebetalarna.”

Bygg ut dina bevis

Ett effektivt knep att använda i en debatt är att förstärka din sak genom att bygga ut bevisen, exempelvis: Det är inte bara pensionärerna som får ta smällen, de unga drabbas minst lika hårt!

Hänvisa till något mindre

Genom att hänvisa till något mindre kan du få det som debatteras att verka större: Att få 10 000 kr i bonus är illa nog i dessa kristider – vad ska vi då säga om 10 miljoner i bonus!

Låt huvudsak bli bisak

Om ditt förslag inte är så lockande kan du i en debatt ta till knepet att låta ditt huvudsakliga ärende bli en bisak, exempelvis: Genom att ta bort den gratis efterrätten hjälper vi alla att leva ett hälsosammare liv, att vi dessutom sparar pengar gör inte saken sämre. Ditt mål är att spara pengar, men det döljs i debatten av ett ädlare motiv.

Är debattmotståndarens bevis trovärdiga?

Motståndaren i debatten kommer i regel att presentera bevis för sina påståenden. Du som debattör bör vara vaksam på var din motståndare hämtat sina bevis ifrån.

Är det de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån kanske du inte ska ifrågasätta dessa. Är motståndarens källor däremot gamla och kommer från en tvivelaktig källa finns det anledning att ta upp detta i debatten.

Var också vaksam på de fula retoriska knepen som listas nedan.

Håller motståndarens resonemang?

Om din motståndares förslag är orimligt i något avseende spelar det ingen roll hur bra bevis han eller hon har.

Det går till exempel att få extremt trovärdiga bevis för att lägre hastighet på vägarna minskar dödsolyckorna. Att sedan med detta som grund argumentera för att alla vägar ska ha en hastighetsbegränsning på 5 km/h gör att allt faller, eftersom förslaget är orimligt.

Fula knep om argumenten inte räcker

I bland händer det att debatten inte går din väg. Nedan finns några knep som av många betraktas som fula, men därmed inte sagt att de inte är effektiva.

Var dock medveten om risken att personer som gått utbildning i retorik eller någon kurs i presentationsteknik genomskådar dessa knep.

  • Gör omstridda saker till fakta genom att hänvisa till vad en auktoritet anser.
  • Fokusera på positiva sidoeffekter om huvudmålet (det som debatteras) inte uppnåtts.
  • Hänvisa till ett stort mörkertal om siffrorna du presenterar i debatten inte är imponerande.
  • Gör liknelser falska genom att till exempel likna något som kanske kommer att hända med någonting som garanterat kommer att hända.

Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används