Bröllopstal – hålla tal på bröllop

Bröllopstal

Bröllopstal hålls för att önska lycka åt de nygifta. Som bröllopstalare kan du ta upp de nygiftas goda personliga egenskaper och läsa ett utvalt citat. Anmäl dig alltid till toastmaster innan.

Många talar på bröllop

På ett bröllop är det relativt många som talar. Enligt svensk tradition ligger en talarordning som grund för vem som ska bröllopstala och när det ska ske.

Att pussla in alla bröllopstalare i talarordningen kräver noggrann planering. Som talare ska du ha pratat med toastmaster eller toast madame i god tid innan.

Efter välkomsttalet och brudens far är det lämpligt att låta gästerna äta ett tag. Sedan kan bröllopstalen komma utspridda. Är det många tal går det bra att ta 2–3 på en gång – det får dock inte bli så att talen hålls i ett streck efter varandra!

Talarordning

I sin utmärkta bok Hålla tal listar etikettexperten Magdalena Ribbing följande ordning för bröllopstal:

 1. Brudskålen.
 2. Välkomsttal.
 3. Brudens far.
 4. Brudgummens far.
 5. Vigselförrättaren (prästen).
 6. Äldre generationen.
 7. Syskon.
 8. Best man, marskalk och brudtärna.
 9. Övrig släkt, som kusiner och föräldrars syskon.
 10. Chef.
 11. Vänner och bekanta.
 12. Toastmaster eller toast madame läser upp hälsningar och telegram.
 13. Tacktal.

Kort tal fyllt av trevligheter

Ett bröllopstal bör vara cirka 3 minuter långt. Håller du ett för långt tal riskerar du att tråka ut gästerna och spräcka tidsschemat för bröllopsmiddagen. Bröllopstal hålls vanligtvis stående.

Bröllopstalet ska i grunden önska lycka åt brudparet. Här är ett exempel på hur ett bröllopstal kan byggas upp:

 • Vänd dig till bruden, brudgummen eller brudparet som helhet (exempelvis kära syster!).
 • Läs upp ett lämpligt citat.
 • Tala om vilka fina personer brudparet är hur bra de passar ihop.
 • Utbringa brudparets skål (observera att brudens skål är något annat).

Oavsett om du bara känner en av de som gift sig måste du få in båda i ditt tal. Tänk också på att du har ditt vinglas i handen, så att du lätt kan utbringa brudparets skål i slutet av talet.

Att undvika i bröllopstal

Avstå från att ta upp något som skulle kunna uppfattas som det minsta tråkigt eller pinsamt för brudparet. Bröllopstalet ska inte heller användas för att be om ursäkt för gamla dispyter.

Sexuella anspelningar eller uppmaningar om att skaffa barn passar sig inte heller i ett modernt bröllopstal eller bröllopstelegram.

Känner du dig osäker finns det många färdigskrivna bröllopstal. Är du extra nervös kanske du ska gå en kurs i retorik innan.

Gratis bröllopstal här på Talet.se

”Gömma nyckeln var en lek som några kamrater och jag brukade leka när vi var små. […] Jag trodde alltså att jag hade hittat nyckeln, men […]”

”Oavsett utomjordingarnas intelligensnivå är jag övertygad om att […] se först, eftersom du i vit klänning är festens glänsande drottning.”

”Jag som far till bruden ska ju vara lite kluven nu över att ha ”lämnat bort” min lilla dotter. Men det är jag inte. Jag känner bara lycka […]”

Taltips.se – välj bland över 2 000 tal

”Vad är det som kan få två personer att i vuxen ålder besluta sig för att leva tillsammans för all framtid? […] Alla som varit eller är gifta eller sambo vet vad jag talar om […]”

”Samtidigt måste då delad oro ge halv oro, och vem tackar nej till detta? […] Därför förstår du nog också att jag är mycket lycklig en dag som denna.”

”När jag nu ska säga några ord till er är ett av dem viktigare […] Amor visste vad han gjorde när han sköt sina pilar!”

Sponsrad länk, Taltips.se:

Fler färdigskrivna bröllopstal…


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används