Avslutning – hur du avslutar och avrundar ditt tal

Avslutning av tal

Avslutningen av talet är den viktigaste delen. Du bör uppmana publiken att göra någonting. Extra passion i avslutningen är bra. En frågestund är mindre bra.

Avslutningen av talet är viktigast

Avslutningen är talets viktigaste del och publiken kommer ihåg avslutningen bäst av alla talets delar.

John F. Kennedys berömda ”ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country” låg i slutet av hans tal. Studera flera kända historiska tal så ser du att avslutningarna ofta är de mest minnesvärda delarna.

En uppmaning

Avslutningen bör innehålla en uppmaning som givetvis är väl sammankopplad med ditt huvudbudskap.

Att få till en fyndig uppmaning är bättre än att lugnt sammanfatta vad du har sagt. Sammanfattningar är tråkiga och sänker publikens entusiasm, som du ju jobbat så hårt för att bygga upp!

Eventuella vädjanden till medlidande bör hållas mycket korta och leda till en positiv uppmaning.

Extra passion i slutet av talet

Har du sett filmklipp med kända talare som skriker och gestikulerar vilt? Då är det nästan garanterat taget från avslutningen av talet. Sådant beteende skulle inte gå hem hos publiken om talaren inte först värmt upp dem med övriga delar.

Att skrika kanske inte fungerar i dagsläget, men att låta extra passionerad i slutet av talet är det inget fel med.

Retoriska och språkliga figurer

Retoriska figurer är vanliga i avslutningen av talet. Du kan till exempel använda en språklig bild eller en metafor för att beskriva något eller någon.

Retoriska frågor är bra att använda, gärna med ordet vi i.

Ironi är mycket effektivt, men också mycket farligt på grund av att flera i publiken förmodligen inte förstår ironin och tar det du säger bokstavligt.

Upprepningar används också ofta. En mycket känd anafor (upprepning av början på en mening) står Martin Luther King för: ”I have a dream that one day this nation… I have a dream that one day on the red hills of… I have a dream that one day even the state of Mississippi… I have a dream today!”

Hoppa över frågestunden vid stor publik

När du har levererat din slutkläm ska publiken vara upparbetad, entusiastisk och bara vänta på att gå ut och bli faddrar, köpa din bok eller vad du nu vill.

En långdragen frågestund kommer att kyla av denna entusiasm. Frågestunder då publiken överstiger 30 personer tillför dessutom sällan någonting. Folk har kommit för att lyssna på dig, inte någon i publiken som är debattsugen eller trögfattad.

Om frågestunden ändå genomförs är det viktigt att efter sista frågan försöka återskapa publikens entusiasm med en ny avslutning i miniatyrform.


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används