Argumentation och bevisning i ditt tal

Argumentation och bevisning i tal

Framför dina argument som visar att du har rätt. Bäst blir det om du driver en tydlig tes. Flera retoriska knep finns att ta till, vissa räknas dock som fusk.

Presentera ditt ärende

Inledning och berättelsen är till för att skapa rätt stämning och få publiken att se saker ur ditt perspektiv. Det är först i argumentationsdelen som du tydligt presenterar ditt ärende och vad du står för.

Driv en tydlig tes

Det är inte bara i debatter och rättegångssalar som det är bra med en tydlig tes. Ett bröllopstal kan bli mycket lyckat om du tydligt argumenterar för varför de nygifta passar så bra ihop.

Utan en tydlig tes eller ståndpunkt kan många av åhörarna få intrycket av att du bara svamlar. De glömmer också bort det mesta av det du säger. Se därför till att verkligen hamra in ditt huvudbudskap.

Knep för att låta bättre

Är ditt förslag inte så ädelt? Ett knep är då att låta ditt huvudsakliga ärende bli en bisak, exempelvis: Genom att ta bort den gratis efterrätten hjälper vi alla att leva ett hälsosammare liv, att vi dessutom sparar pengar gör inte saken sämre. Ditt mål är att spara pengar, men det döljs av ett ädlare motiv.

Du kan också bygga ut dina bevis, till exempel: Kalle är inte bara rar och omtänksam privat; på jobbet är det alltid han som är först att gratulera när någon fyller år.

Att hänvisa till något mindre och på så sätt göra det inträffade större är också effektivt: Att få 10 000 kr i bonus är illa nog i dessa kristider – vad ska vi då säga om 10 miljoner i bonus!

Jämförelser och liknelser

Liknelser är mycket effektiva i tal. Ett klassiskt exempel på detta är Olof Palmes tal om den borgerliga regeringens politik:

”De har inte bara ätit upp vad som fanns på bordet. De har tömt skafferiet, ätit sig igenom visthusboden, låtit åkrarna stå i träda och tuggat sig igenom andra länders bankmatsalar på kreditkort utställda på de svenska skattebetalarna.”

Att jämföra med andra fakta är också lämpligt, exempelvis: Ingen annan översätter det ordet till svenska, varför skulle då jag göra det i min avhandling?

Fula knep om argumenten tar slut

Hänvisa till auktoriteter genom att slänga in kända namn i ditt anförande. Du kan även förvandla omstridda saker till fakta genom att hänvisa till vad en auktoritet anser, till exempel: Christer Pettersson mördade inte Olof Palme, enligt Leif GW Persson.

Om ditt huvudmål inte uppnåtts finns det säkert sidoeffekter som går att fokusera på, till exempel: Våra kostnader minskade inte på grund av miljöbilen, men vi är åtminstone miljövänliga och vi har fått positiv uppmärksamhet i media.

Mörkertal är ett lätt knep att använda. All fakta och statistik som inte är imponerande går att skylla på det stora mörkertalet som förmodas finnas.

Liknelser kan göras falska, exempelvis: Även den bästa maratonlöparen måste vila förr eller senare; samma sak gäller vårt parti och vår tid vid makten. Det är inte alls ett faktum att ett regerande parti måste ”vila” ibland.

Dessa knep gör dig inte populär hos folk som gått kurser i retorik eller någon utbildning i presentationsteknik.


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används