Brudens far – bröllopstal

Bröllopstal

Brudens far håller det förmodligen högst ansedda bröllopstalet. En kort och trevlig historia från brudens uppväxt kan vara lämplig. Tänk på att även få in brudgummen i ditt tal.

Håll bröllopstalet kort

Även om talet av brudens far kanske är det mest efterlängtade av alla bröllopstal ska du inte hålla ett allt för långt tal. 3–4 minuter är lagom för brudens far.

Innehåll i talet av brudens far

Här följer ett förslag på upplägg av ditt tal som brudens far:

  • Vänd dig till bruden (exempelvis: Min kära dotter Anna!).
  • Berätta en kort och trevlig anekdot och läs upp ett citat.
  • Tala om hur bra brudparet passar ihop.
  • Utbringa brudparets skål (observera att brudens skål är något annat).

Det är naturligt för dig som brudens far att vända dig till din dotter. Men det är mycket viktigt att du får in båda i ditt tal. Det är trots allt deras gemensamma dag.

Att undvika i bröllopstal

Ta inte upp saker som kan uppfattas som pinsamma av bruden eller brudgummen. Sexuella anspelningar och uppmaningar om att skaffa barn är inte heller lämpliga.

Om brudens far är frånvarande

Brudens far kan vara frånvarande från bröllopet av flera anledningar. Då är det istället brudens mor eller någon nära manlig släkting som talar.

Brudens mor kan också tala

Både brudens far och mor kan tala (likaså brudgummens far och mor). Är det så att brudens mor är en skickligare talare kan hon ensam hålla talet. I dag är det knappast någon som höjer på ögonbrynen för det.

Prata med toastmaster

Trots att tal från brudens far är förväntat bör du som talare alltid prata med tala med toastmaster eller toast madame innan bröllopet.

Gratis bröllopstal här på Talet.se

”Jag som far till bruden ska ju vara lite kluven nu över att ha ”lämnat bort” min lilla dotter. Men det är jag inte. Jag känner bara lycka […]”

”Oavsett utomjordingarnas intelligensnivå är jag övertygad om att […] se först, eftersom du i vit klänning är festens glänsande drottning.”

”Gömma nyckeln var en lek som några kamrater och jag brukade leka när vi var små. […] Jag trodde alltså att jag hade hittat nyckeln, men […]”

Taltips.se – välj bland över 2 000 tal

”Det har tisslats och tasslats och spekulationerna kring vigsel och fest har varit många. […] Två älskande har träffat varandra, och […]”

”Samtidigt måste då delad oro ge halv oro, och vem tackar nej till detta? […] Därför förstår du nog också att jag är mycket lycklig en dag som denna.”

”För att göra bilden fulländad har han dessutom en snygg och vacker brud vid sin sida. […] Av allt man som förälder kan glädja sig över […]”

Sponsrad länk, Taltips.se:

Fler färdigskrivna bröllopstal…


Om & kontakt | Webbkarta | Cookies används